top of page

“Šiauliai vež!” - šitaip visuomenininkai iš Šiaulių, Vilniaus knygų mugėje, pavadino savo stendą

Vasario 21-24 dienomis parodų rūmuose Litexpo vyko jubiliejinė, jau dvidešimta Vilniaus knygų mugė, kurioje dalyvavo visuomenininkai iš Šiaulių, Šiaulių turizmo info centro atstovai ir vienas iš organizacijos narių ir įkūrėjas „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ Algimantas. Organizacijos pristatinėjo ne tik Šiaulių miesto, bet ir Šiaulių regiono muzikantus, kūrėjus, poetus, rašytojus, festivalius, lankytinas vietas. Galime pasigirti jau antrą kartą tuo, kad mugės AGATA muzikos salėje buvome tokie vieninteliai.

Kaip pernai, taip ir šiemet mūsų stendą puošė pietinio mikrorajono pastatai, su vazonėliais, kuriuose „augo“ mūsų krašto atlikėjų vinilinės plokštelės, CD, knygos, atvirukai leidiniai. Stendo mintį kaip visada susapnavo Remigijus, Diana ją įgyvendino, o Renatas (Giftika, Branduolinis) atspausdino. Gavosi unikaliai atrodantis stendas, šokiruojantis savo paprastumu ir originalumu, kuriame norėjo įsiamžinti ne vienas parodos lankytojas.

Visomis knygų mugės dienomis turėjome įvairiausių svečių. Kas dieną stende save pristatinėjo koks nors kolektyvas, atlikėjas ar rašytojas. Visomis dienomis galėjome pasimatyti ir pabendrauti su „Šiaulių naktys“, „Šiauliai jazz“, „ŠAMA“, „Rumshk“, “Kilowac“ projektų organizatoriais – Egle, Diana ir Remigijumi. Šie altruistai daug pasakojo apie Šiaulių apskrities muzikantus, kūrėjus, rašytojus, girdami suprantančius juos ir palaikančius partnerius (BOD group, miesto savivaldybę, Falkana, Laurema), taip pat daug pristatinėjo organizuojamus festivalius, konkursus, kurie daromi savo miesto populiarinimui lankytojams nemokamai. Šiaulių turizmo info centras pristatinėjo įdomiausias ekskursijas, lankytinas vietas. Grupė MANNAZZ, tapusi mūsų stendo „gyventojais“, pristatinėjo savo naują vaizdo klipą ir informavo visus apie artėjančius koncertus.

Ketvirtadienį svečiavosi Gediminas Kalinas, kuris pristatė išleistas edukacines knygeles ir pasakojo apie Šiaulių valstybinio choro „Polifonija“ veiklą ir jau įvykusį jubiliejinį koncertą. Mūsų miesto choras švenčia 45-metį. Gitara apsiginklavęs į stendą atvyko talentingasis dainininkas Donatas Blanka.

Penktadienis prasidėjo intensyviai. Sulaukėme atlikėjų ir rašytojų šturmo. Mūsų stende autografus dalino fotografas – rašytojas Rolandas Parafinavičius. Kaip pernai, taip ir šiemet mus aplankė Virgis Stakėnas. Akustiškai grojo ir savo būsimą albumą „Bitės skrydis“, kuris pasirodys jau šį pavasarį, pristatinėjo Elzė Urbietytė su grupe, beje išleidžiama mūsų leidybinėje kompanijoje VšĮ “Remigijaus akcija”, kuri ėmėsi naujos veiklos - atgaivinti Tango studijos tradicijas ir auginti muzikus ir jiems padėti būti pastebėtiems. Taip pat akustiškai grojo jauni vyrukai iš Šiaulių miesto „Kieno miške kankorėžiai“, jau baigę savo albumo įrašus. O vakaro vinimi tapo ir visus palepino muzika, šių metų X-faktoriaus nugalėtojai, „Good time boys“. Džiaugiamės, kad po pergalės ir populiarumo bangos, jie vis dar tokie pat nuoširdūs ir paprasti bernai iš Kelmės, kuriems puikiai ir, iš šalies atrodytų, lengvai, pavyksta keliauti savo tikslo link. Pakuždėjo, kad šiems vyrams dar neužteko konkursų ir šiemet dalyvauja jaunų grupių konkurse „Garažas“. Būtinai palaikysime juos! O mes savo ruožtu juos pabandysime pakviesti ir į RUMSHK konkursą-festivalį.

Šeštadienį nuo ryto mūsų stende su gerbėjais bendravo Dangė, Lainius (exRondo) pristatinėjo savo ir Saulės naująjį albumą „Patrimpas“, iš Akmenės atvyko poetas – rašytojas Darius Rekis su poezijos rinkiniais ir vaikiškomis knygelėmis, savo tikrąjį veidą parodė mūsų skandalingieji reperiai 3sun-C, o apsilankius PAČIAM Rimantui Kmitai Saulės miesto stendas nušvito Pietinio spinduliais. Sulaukėme svečių net iš Latvijos – kaimynų Elvijs Grafcovs, kuris su savo grupe „Very cool people“ gros „Šiauliai jazz“ festivalyje.

O stendo vazonėliuose „augo“ ne vienas albumas CD, kasetėse, USB raktuose ar vinilinėse plokštelėse:

MANNAZZ, Pekla, Cunabula, 3sun-C, Polifonija, Dagilėlis, Aušrinė, Gintas Gascevičius, Virgis Stakėnas, Gediminas Kalinas, Lainius ir Saulė, Kitava, Gin‘Gas, Dalyvis, Les Stagnateurs, Fire it Up, Sweet MC, Vienas išskirtiniausių albumų su ypatinga misija buvo Real Dreams feat. Liveta albumas, už kurį paaukoti pinigai iškeliavo į „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ fondą.

Stendo lentynose turėjome Viliaus Purono naujausią leidinį „Geležinė knyga“, Dariaus Rekio poezijos rinkinius ir vaikiškas knygeles, A.Kielienės “Atokvėpis”, net dvi Rolando Parafinavičiaus knygas – fotoalbumą „Nuoga tiesa“ (bendraautorius) ir naująjį jo romaną „Fotografas“, Gedimino Kalino išleistas edukacines muzikines knygeles. Būtinai paminėsime, kad stende buvo galima pavartyti ir įsigyti jau net du Šiaulių naktims išleistus laikraščius „Pietinia momenc“. Turėjome unikalių Martyno Juchnevičiaus atvirukų, kurios savo dizainu traukė ne vieno knygų mugės lankytojo akį.

Esame labai dėkingi AGATAi, kad jau antrus metus leidžia mums parodyti save, kad palaiko mūsų kūrėjus, taip pat Renatui (Giftika), Jūratei (Laurema), kad paruošė šiaulietiškos atributikos stendui, už spaudą, Vaidui (Falkana), kad atvežė ir parvežė mus į Vilnių ir atgal į Šiaulius. Labai esame dėkingi Andriui (AvA buhalterinėms paslaugoms), už didelį indėlį, kad mūsų festivaliai gyvuotų.

Daugybė žinomų veidų aplankė mūsų stendą, įsigydami mūsų festivalio marškinėlius ar muzikos albumus. Pasimatėme su Vidu Bareikiu, Samu iš BIX, Poliarizuotais stiklais, Žalvariniu, Eurovizijos finalininku Luku Barteška, menininkais – muzikantais Rūkais, Bjelle, Domantu Razausku, Ramūnu Zilniu ir daugelį kitų. Aplankė net Biržų miesto meras Valdemaras Valkiūnas. Nors ir tradiciškai, tačiau nesusitikome su prezidente, kuri buvo svarbioje misijoje Lenkijoje, tačiau susitikome su daugybe unikalių asmenybių ir buvusių šiauliečių, kurie sentimentų vedami stabtelėdavo pasidomėti, kaip mūsų miestas laikosi. Šilta ir kupina sentimentų mugė pasipuošė ir bendra nuotrauka, raskite mus. www.naktys.lt artėja ir Jūs gausite nepatogiai stiprią meno dozę!

Ir vis dėlto, Šiauliai vež!

Už nuotraukas ačiū Dianai Kuprytei.

bottom of page