top of page

Tarptautinė džiazo diena Šiauliuose

Balandžio 30-ąją tarptautine džiazo diena Jungtinių tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO oficialiai pripažino 2011 m. lapkritį, siekdama pabrėžti džiazo muzikos vaidmenį sujungiant žmones įvairiuose pasaulio kraštuose, pripažinti džiazą universalia kalba. Kasmet pasaulio džiazo atlikėjai ir mėgėjai kviečiami minėti šią dieną ir rengti pasirodymus, kitus su džiazo muzika susijusius renginius. Centrinis šiai dienai skirtas koncertas vyksta viename iš pasaulio miestų, kur scenoje improvizuoja pasaulinio masto džiazo žvaigždės: 2017 m. toks renginys vyko Havanoje (Kuba), šįmet vyko Sankt Peterburge (Rusija), kitais metais – Sidnėjuje (Australija).

Šiauliuose Tarptautinės Džiazo dienos minėjimas prasidėjo Šiaulių Sauliaus Sondeckio konservatorijoje organizuoto Aurimo Povilaičio, mokinių ir mokytojų koncertu, o vakare pratęsimas vyko Coffeine kavinėje džiazo muzikai prijaučiančių ir mielai sutikusių kūrybingai pavakaroti, profesionalių muzikantų draugijoje ir netik. Kartu visiškai nesiruošę ir nerepetavę sukūrė užburiantį, širdį glostantį improvizuotą „jam session“koncertą. Sklindantys muzikos instrumentų garsai bei Agnės charizmatiškasis balsas sukvietė tikrai didelį būrį smalsuolių, norinčių pasigėrėti gražiu vakaru. Ne visi tilpo, įsikūrė ir aplink, lauke ant suoliukų. Šalia muzikantų galėjo prisijungti visi norintys, taigi vakaro eigoje prisijungė vienas talentingas mokinys iš konservatorijos. Pradžioje šiek tiek nedrąsiai pradėję muzikantai greit rado bendrą džiazo kalbą, tad kavos aromate ir saksofono natose ištirpusio vakaro pabaigos jau nebesinorėjo.

Ačiū Agnei Michalenkovaitei už jausmų virpinimą balsu, nenustygstąmą būdą, Gediminui Būzgai už saksofono pasažus, Gintui Gascevičiui už visiškai improvizuotą būgnelio skambesį, Kęstučiui Radavičiui už boso partijas, Gediminui Kalinui už klavišų melodiją, Andrej Pliaskin už elektrinės gitaros įsijungimą, bei vakaro pabaigos vainikavimo vokalistui Arnoldui Jemeljanovui. Ačiū!

Dėkojame Rūtai Jankūnaitei už kavą, šildančią sielą muzikantams, už jaukų kamputį įkurdintiems instrumentams Coffeinne, dėkojame Garsas LT komandai, už garsą, bei nuolatinį bendradarbiavimą, dėkojame Gintarui Dzidolikui už pagalbą visur ir visada, supratimą, už fotografijas Dianai Kuprytei (BASAmedia.com) bei vakaro organizatoriams Naktys,VšĮ.

bottom of page